Vallások és az evangélium

istentudatAz elmúlt évben kevesebb időm volt a hírlapunkkal foglalkozni, így adós vagyok még a gyülekezetnek egy elmaradt beszámolóval, amit most pótolok.

Szigeti Márta, a magyar iskola alapító tanára tavaly jelezte nekem, hogy a nagyobb gyerekeket már komolyabban foglalkoztatják a különböző vallások, hiszen egy multikulturális társadalomban gyerekeink a legkülönbözőbb vallású osztálytársakkal kerülnek össze. Mi az, amit fontos tudniuk a különböző vallásokról, hogyan tegyen bizonyságot a saját hitéről egy keresztyén gyermek?

Bizony, ezek nem könnyű kérdések, de fontos, hogy tudjunk segíteni gyermekeinknek az eligazodásban. Így került rá sor, hogy a tavalyi nyári tábor hittanoktatás témája a vallások és az evangélium lett.

Félve, de annál nagyobb izgalommal nyúltam a témához. Mi fér bele négy délelőtt az egy órába, amit a 11-13 év körüli gyermekek meg is értenek és még élvezetes is. Készítettem egy írásos anyagot a számukra amelyet kézhez kaptak, abból csemegéztünk a hét folyamán. Volt hozzá, video, power point kivetítés és sok-sok példa. Még egy kis színdarab előadására is futotta. Nem állítom, hogy túlzottan el tudtunk mélyülni az ismeretekben, és minden üzenet eljutott a gyerekekhez, de nagy örömömre, a kiskamaszok érdeklődéssel vettek részt az órán. Ez adta az ötletet, hogy ha a gyerekek egy ilyen nehezebben emészthető anyagot is jól fogadtak, akkor legyen ez a felnőtteknek szóló 6. csendesnap témája is, kibővítve és egy kicsit átszerkesztve.

A 6. csendesnapi alkalomra október 25-én került sor a délelőtt 11 órai – a koreai gyülekezettel közös angol nyelvű – istentisztelet és a közös ebéd után. Külön színfoltja volt a délutánnak Geréb Attila fotóművész kiállítása a különböző, főleg ázsiai népek kultúráját megörökítő képeiből.

A felnőttekkel a fő hangsúlyt a vallások és az evangélium közti különbség bemutatására helyeztem, mert úgy érzékelem, hogy ezen a területen sajnos még hívők között is nagy a zűrzavar.

A beszélgetést a következő főbb kérdések mentén igyekeztem vezetni:

• Miért és hogyan keletkeztek a vallások?
• Honnan van minden népnek istentudata?
• Mi a vallás?
• Mindegyik vallás ugyanahhoz a célhoz vezet?
• A Biblia válasza.
• Vallások a világban: buddhizmus; iszlám; sintoizmus.
• A vallás és az evangélium közti különbség.
• Az emberek vallásai és az evangélium közti különbség a Biblia nézőpontjából.
• Mit közölt velünk Isten a Bibliában? Isten kijelentései, szándéknyilatkozatai.
• Mi a különbség a vallásalapítók és Jézus Krisztus között?
• Mi a különbség az igazi hit és a vallásos hit között?
• Hogyan viszonyuljon a keresztyén ember a más vallású vagy világnézetű emberekhez?
• Hogyan viszonyuljunk a jövevényekhez?
• Igei válasz

A délután folyamán nem tudtunk minden, itt felsorolt kérdésben elmélyülni, erre az idő kevés volt. A több mint 1000 számon tartott vallás bemutatására, de még a nagy világvallások mindegyikére sem került sor, csupán érzékelteteni szerettem volna néhány példával a vallások sokszínűségét.

Nem tértem ki a zsidó vallásra sem, egy másik alkalommal külön téma lehet a keresztény és zsidó vallás összehasonlítása. Mivel azonban hitem szerint a Szent Biblia: az Ó és Újszövetség csak együtt értelmezhető, ettől most eltekintettem. Ismerem a ma egyre divatosabb elméleteket, miszerint az Ó és Újszövetség egybegyúrása utólagos emberi kreálmány. Erre nem tudok mást mondani, csak azt, hogy miközben tiszteletben tartom mindenki hitét – engedtessék meg, hogy azt képviseljem, amit a Szentlélek már megértetett velem.

Támadják és egyre erősebben Jézus személyét is. Ez sem meglepő, hiszen Jézus mindig szálka volt az emberiség szemében. Voltak korszakok, amikor kevésbé, most nem ilyen időket élünk. Jézus Istenségét pedig még a keresztyének se egyformán értelmezik. Ez is lehet majd egy másik csendesnap témája. Nagy csoda ez és nem is érthetünk meg mindent, amíg itt élünk testben.

Távol álljon tőlem bármiféle gőg vagy elbizakodottság, nagyon kevés még az én tudásom. Hitbizonyosságom viszont már elegendő ahhoz, hogy tovább adjam. Hiszem és tudom, hogy ha tévednék, Isten megmutatja és korrigálni fog.

Ezzel a tudattal és Isten iránti alázattal – mivel többen kérték tőlem – most szeretettel közreadom a gyerektábor és a csendesnap anyagát. Bárki felhasználhatja, aki szeretné. Hála legyen az ÚRnak, a mennyei tudomány terjesztése és sokszorosítása nem plágium. Azért nem bánom, ha hivatkoznak a forrásra, ahogy most én is megteszem.

Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam. (Jn 14, 6)

Tábor anyaga (word)

Mi a különbség a vallások és az evangélium között (ppt) Csendesnap anyaga.

Irodalom: Werner Gitt: …És a többi vallás; Wolfgang Heiner: Miért éppen Jézus Krisztus?

Vallások a világban.pps (kiegészítő anyag az Internetről)

Igék. Vallások. evangélium. Csendesnap.2015 (word)

Imádkozom azért, hogy az itt olvasottak, látottak segítsék az Olvasót Isten minél teljesebb megismerésében.

Dr. Mészáros Margit

emrepresbiterium névjegye

Vancouveri Első Magyar Református Egyház Presbitériuma (Kálvin 1955) 2791 East 27th Avenue, Vancouver, BC. V5R 1N4, Canada Tel. 604-437-3442; emre.presbiterium@gmail.com Lelkipásztor: Nt. Szigeti Miklós
Kategória: Uncategorized
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s